Wanneer heb jij voor het laatst gedoucht?
Dikke kans dat dat minder dan 24 uur geleden is.
Er zijn geen officiële richtlijnen voor hoe vaak je moet douchen, maar de meeste mensen in ontwikkelde landen staan volgens Euromonitor International elke dag onder de douche.
Op het AskAnAmerican-kanaal van Reddit zeggen sommige mensen dat ze vaak wel twee keer per dag douchen, afhankelijk van hoe vaak ze sporten. En in Brazilië, waar het op sommige plekken boven de 40 graden kan worden in de zomer, wassen mensen zich meer dan 11 keer per week.
Maar zijn zoveel douchebeurten echt nodig?
Geen officiële leidraad
The American Academy of Dermatology (ADD) geeft ouders advies over hoe vaak ze hun kinderen moeten douchen op basis van hoe vies ze zijn en hoe erg ze stinken. Als ze niet te vies zijn van het spelen, moeten kinderen van tussen de 6 en 11 jaar oud een tot twee keer per week onder de douche. Hun nog nauwelijks ontwikkelde immuunsysteem heeft wat viezigheid nodig om sterker te worden, zoals bacteriën en kleine hoeveelheden virussen en infecties.
Maar als we 12 worden, zijn er geen officiële richtlijnen meer. De AAD lijkt te denken dat iedereen die eenmaal de puberteit heeft bereikt, die vieze tienergeurtjes wel wil wegspoelen en dagelijks onder de douche gaat.
Maar in werkelijkheid hoeven we waarschijnlijk helemaal niet zo vaak te douchen.
Douchen droogt de huid uit
Zeep is ontwikkeld om viezigheid en vettigheid van je huid te te spoelen. De wetenschap daarachter is gebaseerd op twee hoofdbestanddelen: een combinatie van vet of olie met een loog, zoals zout of baking soda.
Shampoo haalt door die werking essentiële oliën uit het haar, genaamd talg, en daarom raden de meeste haarexperts aan om je haar maximaal eens in de twee of drie dagen te wassen.
En ook voor je huid is een douchebeurt niet per se gezond. Omdat je de zeep combineert met flink schrobben en heet water, is een lange douche een recept voor een droge huid. Zeker in de winter, als de lucht zowel binnen als buiten droog is.
Maar zelfs nadat je de douche uitzet, beschadigt je huid nog, zegt dermatoloog David Leffell tegen Business Insider. Als je je afdroogt, blijft er namelijk altijd wat vocht over. Dat verdampt, waardoor je huid nog verder uitdroogt.
En als je van een lekker warme douche houdt, is er nog meer slecht nieuws: hoe heter het water is, hoe meer vocht er aan de huid wordt ontrokken, aangezien warm water sneller verdampt dan koud water.
Hoe houd je je huid dan gezond?
Leffell adviseert drie zaken voor een huidvriendelijke douchebeurt:
- Houd het water warm, niet heet.
- Kort is beter. Ga eerder 3 minuten onder de douche staan dan 30.
- Smeer jezelf in met bodylotion direct nadat je de douche verlaat, want daarmee voorkom je dat er nog meer vocht ontsnapt via het huidoppervlak.
Hij zegt dat je het ergste lichaamsvuil binnen drie minuten wel af kan spoelen door je te concentreren op je oksels en je schaamstreek en voor andere lichaamsdelen niet te veel zeep moet gebruiken.
En hoewel sommige mensen erbij zweren om aan het einde van de douchebeurt de koudwaterkraan vol open te draaien, zegt Lefell dat dat nergens voor nodig is, aangezien dat geen blijvende impact heeft op de gezondheid van je huid.
Natuurlijk gaat niemand je vertellen wat je wel of niet mag doen in je eigen badkamer. Toch kun je, als je erg gehecht bent aan je dagelijkse douchebeurt, die het beste zo kort mogelijk houden en je gelijk daarna insmeren met bodylotion. Als je alleen maar elke dag onder de douche stapt omdat je het idee hebt dat dat nu eenmaal moet, kan je best af en toe een dagje overslaan.
Om de dag douchen is waarschijnlijk meer dan genoeg, totdat mensen hun neus dicht gaan houden als ze dichtbij je komen.